Oliwia Godlewska - Lifestyle

oliwia frontrow blog4

Mostarda di Cremona, czyli lombardzkie przysmaki

Musztarda całkiem inna niż te, które znacie. Prawdziwe niebo w gębie.

To jeden z lombardzkich przysmaków, ceniony na całym świecie. Wytwarza się ją z moszczu winnego, z dodatkiem ziaren gorczycy, a następnie moczy się w nim kandyzowane owoce - figi, czereśnie, śliwki czy gruszki. Smak jest wyjątkowy - słodki i zarazem pikantny. Można podawać tę wyjątkową musztardę z mięsem gotowanym, wędlinami i oczywiście serami. Ja uwielbiam w zestawieniu z serem gorgonzola i orzechami.

mos

Gorgonzola to także jeden z gatunków sera charakterystyczny dla tego regionu. Trochę lepki i kleisty, wyśmienicie smakuje z gruszkami i miodem - podaje się go po posiłku i stanowi wówczas rodzaj deseru. 

mos1

Musztardę kupicie w  WINOTOSKANII - świetny sklep z błyskawiczną wysyłką, tam też znajdziecie kultowe Mulino Bianco,  jak na zdjęciu wyżej (moje ulubione Galetti - bez tych ciasteczek nie ma śniadania)

Lombardia słynie z pysznych produktów - o panettone pisałam już wcześniej TUTAJ - to, co natomiast kojarzy się w pełni z Mediolanem to oczywiście risotto alla milanese. Podobno autorem tego dania był mistrz szklarski z warsztatu Valeria z Flandrii, który w roku 1574  wykonywał witraże w mediolańskiej katedrze. Przypadkowo upuścił pędzelek umoczony w szafranie do ryżu, no i tak powstało to słynne danie. Podobno w dobie baroku dodawano do niego czyste złoto i podobno jest to afrodyzjak :)

mosjpeg3

Inny specjał mediolański to cotoletta alla milanese - czyli kotlet cielęcy obtoczony w jajku i tartej bułce. Może trochę przypominać sznycel wiedeński (rzekomo miał się na nim wzorować), ale nie jest osypywany mąką jak przysmak austriacki. 

mosjpeg2

Niebawem kolejne ciekawostki z włoskiej kuchni!

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież