Oliwia Godlewska - Lifestyle

oliwia frontrow blog4

Festa di San Giuseppe

Dzisiaj, 19 marca, Włosi świętują Dzień Ojca. Inny niż zawsze. 

sfincejpeg5

Na całym świecie obchodzimy Święto Ojca, we Włoszech zbiega się ono z dniem patrona, św. Józefa. Tradycja ta sięga aż roku 1030, a obchodzi się je 19 marca, w dniu śmierci św. Józefa. 

Na Sycylii piecze się wówczas sfince di San Giuseppe. To ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, z kremem ricotta, przyozdobione kandyzowaną dynią, skórką pomarańczową, pistacjami, czy czekoladą. Podobno pzrysmak ten wynalazły mniszki z monastyru św. Franciszka. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza "gąbkę" - bo też i te pyszności ją przypominają. Ciasto "nadmuchuje się" podczas długiego (do 15 minut) smażenia. Najpierw przygotowywano je tylko na to święto, ale tak naprawdę znajdziecie je w wielu cukierniach na Sycylii.

sfince

sfincejpeg3

sfincejpeg4

sfincejpeg2

Dla nas przygotował je specjalnie szef kuchni w hotelu Dolcestate w Campofelice di Rocella, Gioacchino Sensale. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat przepysznej, sycylijskiej kuchni, zapraszam do lektury wcześniejszych artykułów: Sycylijska Duma I oraz Sycylijska Duma II

andrajpeg2

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież