Festa di San Giuseppe
Dzisiaj, 19 marca, Włosi świętują Dzień Ojca. Inny niż zawsze.
Na całym świecie obchodzimy Święto Ojca, we Włoszech zbiega się ono z dniem patrona, św. Józefa. Tradycja ta sięga aż roku 1030, a obchodzi się je 19 marca, w dniu śmierci św. Józefa.
Na Sycylii piecze się wówczas sfince di San Giuseppe. To ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu, z kremem ricotta, przyozdobione kandyzowaną dynią, skórką pomarańczową, pistacjami, czy czekoladą. Podobno pzrysmak ten wynalazły mniszki z monastyru św. Franciszka. Nazwa pochodzi z języka arabskiego i oznacza "gąbkę" - bo też i te pyszności ją przypominają. Ciasto "nadmuchuje się" podczas długiego (do 15 minut) smażenia. Najpierw przygotowywano je tylko na to święto, ale tak naprawdę znajdziecie je w wielu cukierniach na Sycylii.
Dla nas przygotował je specjalnie szef kuchni w hotelu Dolcestate w Campofelice di Rocella, Gioacchino Sensale. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na temat przepysznej, sycylijskiej kuchni, zapraszam do lektury wcześniejszych artykułów: Sycylijska Duma I oraz Sycylijska Duma II