Oliwia Godlewska - Interviews

oliwia frontrow blog 1b

Sycylijska Duma/Sicilian Pride - część II/part II

- Jakie są najpopularniejsze dania sycylijskie?

GS - Kuchnia sycylijska oferuje wiele potraw, które ją reprezentują i są niezwykle popularne. Jedzenie uliczne jest uważane za najlepsze na świecie. Wśród najbardziej popularnych dań znajdujemy "le panelle sfincione" , czyli gotowaną ośmiornicę, także kaponatę z bakłażanów, sarde a beccafico (pieczone sardynki w bułce tartej i przyprawach), makaron z sardynkami lub pasta alla norma.

Dania 6

Dania 11

 Wśród głównych dań z ryb króluje miecznik z Messyny lub miecznik o zapachu cytrusów. Mięso, zwłaszcza w głębi lądu, jest także szeroko stosowane, np.: cielęcina Falsomagro gotowana w pomidorach z groszkiem lub nadziewanymi bułeczkami z provola Nebrodi (rodzaj sera) i doprawiona pachnącym laurem. W odniesieniu do mięsa należy dodać, że nie tylko szlachetne części są wykorzystywane, ale w kuchni popularnej powszechnie stosuje się podroby lub mniej cenione kawałki, które tworzą unikalne i smaczne dania, na przykład "Stigghiola" (flaczki cielęce aromatyzowane szalotkami, a następnie grillowane).

Dania 8

Dania 9

- Jakie są zatem najpopularniejsze desery?

GS - Sycylijskie słodycze są bardzo dobrze znane. Sycylijska cassata to jeden z najbardziej popularnych deserów na Sycylii, przygotowany z biszkoptu, ricotty, lukru i kandyzowanych owoców, słynących ze swojej konsystencji i smaku. Ma dwie wersje: klasyczną i pieczoną (ciasto kruche wypełnione kremem ricotta, bez dekoracji marcepanowych i kandyzowanych owoców, posypane cukrem pudrem i cynamonem w proszku).

Dania 4

 Kassatyna sycylijska, zdefiniowana jest w tradycji Katanii jako minnuzze di sant'aita, czyli mniejsze wersje tych dwóch typów. Ten deser w tradycji Katanii nabiera szczególnego znaczenia, ponieważ symbolizuje męczeństwo św. Agaty, patronki miasta. Stąd nazwa nadana mu w Katanii: Minne rì Sant'Àjita lub cassatella di sant'Agata. Cassatelle z prowincji Trapani i inne typowe słodycze to: Kassatelle z Alcamo. Jest to ciasto w kształcie ravioli z mieszanką ricotta, cukru i kawałków czekolady, smażone we wrzącym oleju. Zwykle było spożywane w czasie Wielkanocy, dziś jest codziennego użytku.

deser

Starożytnym deserem typowym dla Agiry, w prowincji Enna, w centralnej Sycylii, są kassaty przygotowane w tradycyjny sposób, z użyciem mleczka, mąki, jajek, cukru i wody, wypełnione migdałami, kakao, cytryną i mąką z ciecierzycy, ozdobione cukrem pudrem. Chrupek z ryżu używają benedyktyni w Katanii w klasztorze sióstr benedyktyńskich. Inną ciekawą słodkością jest ricotta raviola, czyli smażone ciasto pokryte miodem i nadzieniem ze słodkiej ricotty. Bardzo popularne są oczywiście sycylijskie cannoli Mówi się, że to najsłynniejsza słodycz wyspy, jedzona i znana na świecie, przygotowywana z ricotty z czekoladą lub żółtą śmietaną, przyprawioną pistacjami lub kandyzowanymi owocami i cukrem pudrem. Cannoli również mają swoje mniejsze wersje.

Dania 7

- What are the most popular dishes?

GS - Sicilian cuisine boasts many dishes that represent it and have achieved a high level of popularity. Street food is considered the most extensive and good in the world. Among the most popular preparations we find "le Panelle""sfincione""the boiled octopus" among the most representative dishes we find the caponata of aubergines, the sarde a beccafico, pasta with sardines or pasta alla norma. Among the main courses of fish the swordfish is the master of the swordfish of Messina or the swordfish roll scented with citrus. Even the meat, especially in the hinterland, is widely used, the Veal Falsomagro cooked in tomato with peas or stuffed rolls with provola of Nebrodi and fragrant with laurel. But with regard to meat it must be said that not only the noble parts are used, but in popular cuisine the use of offal or less prized cuts that give life to unique and tasty preparations are widely used. For example the "Stigghiola" (veal entrails flavored with shallots and then cooked on the grill).

- What are the most popular Sicilian desserts?

GS - Sicilian sweets are very well known, Sicilian cassata is one of the most famous sweets of Sicily, prepared with sponge cake, ricotta, icing, and candied fruit, renowned for its consistency and flavor. It has two versions: the classic one and the baked one (short pastry cake filled with ricotta cream, with no marzipan decorations and candied fruit, sprinkled with powdered sugar and cinnamon powder). Sicilian Cassatine, defined in the Catania tradition minnuzze di sant'aita . There are also the smaller versions of the two types called cassatine. This sweet in the tradition of Catania takes on a special meaning because it symbolizes the martyrdom suffered by St. Agatha, patroness of the city. Hence the name given to him in Catania: Minne rì Sant'Àjita or cassatella di sant'Agata. Cassatelle of the province of Trapani Other typical sweets are: the cassatelles of Alcamo It is a ravioli-shaped cake with a mixture of sheep's ricotta, sugar and chocolate chips, fried in boiling oil. Usually it was consumed during Easter, today it is of daily use. The cassettes of Agira Very ancient dessert typical of Agira, in the province of Enna, in the area of ​​central Sicily. They are renowned and sought-after sweets, prepared in a traditional way, with the use of suet, flour, eggs, sugar and water, filled with almonds, cocoa, lemon and chickpea flour, decorated with icing sugar. The rice crispelle use Benedettini Sweet born in Catania in the monastery of the Benedictine nuns. Ricotta raviola Sweet born in Caltanissetta with a fried pastry covered with honey and a filling of sweet ricotta. Sicilian cannoli Sicilian cannoli It is said to be the most famous sweet of the island, eaten and known in the world, it is prepared with ricotta or chocolate or yellow cream, seasoned with pistachio or candied fruit and powdered sugar. Even the cannoli have a smaller version, the razor clams.

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież